Köszöntő
Köszöntő
Köszöntő
Köszöntő

Óvoda- és iskolapszichológusi koordináció

A pedagógiai szakszolgálatok egyik feladata az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, ami a pedagógiai szakszolgálati intézményben a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pszichológusok munkájának összefogását és segítését jelenti. Ezt a tevékenységet az iskola- és óvodapszichológia koordinátora látja el.

Az iskolapszichológia, óvodapszichológia az iskolai oktatás és nevelés valamint az óvodai nevelés területén felmerülő problémákra pszichológiai eszközökkel kíván választ adni. Az óvoda- és  iskolapszichológia elsődleges célja a gyermek, a tanuló személyiségfejlesztése, lelki egészségvédelme, továbbá a nevelő-oktató munka hatékonyságának segítése. A gyermekek és fiatalok lelki fejlődésének megértését és a fejlődést segítő szocializációs folyamatokat segíti. A nevelési-oktatási intézményben dolgozó iskolapszichológus, óvodapszichológus közvetlen segítséget nyújt a pedagógusoknak a nevelő-oktató munkához. Munkájuk elsősorban a megelőzést szolgálja. Az iskolapszichológus és óvodapszichológus szakemberek tankerületünkben a nevelési-oktatási intézmények alkalmazásában állnak, a szakszolgálat alkalmazásában álló óvoda- iskolapszichológia koordinátora az ő munkájukat támogatja, szakmailag segíti, tankerületi szintű koordinációját végzi.

A koordinátor feladatköre sokrétű. Előkészíti és lebonyolítja a tankerületi szintű preventív méréseket, együttműködik a pszichológiai tárgyú mérésekben és az eredmények kommunikációjában. Szakmai konzultációs foglalkozásokat szervez intézmény pszichológusok számára. Közreműködik pedagógusok számára szervezett esetmegbeszélő, képességfejlesztő csoportfoglalkozás megvalósításában. Egyéni tanácsadást és konzultációt biztosít a nevelési-oktatási intézményekből érkező önkéntesen bejelentkező gyermekek, szülők és pedagógusok számára. Az iskola- és óvodapszichológus koordinátora kapcsolatot tart az Országos Iskolapszichológiai Módszertani Bázissal.

Eseménynaptár

2023. február
H K SZ CS P SZO V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728